de wateragame is een hagedis die veel van water houdt, en is daarmee onder de hagedissen een grote uitzondering. de dagame komt voor in Zuid- China, Vietnam. hij leeft langs oevers van liefst niet- stromend water en is met zijn staart een zeer goede zwemmer hij gebruikt zijn staart dan ook als peddel. hij kan zelfs als één van de weinige hagedissen een tijdje onderwater kunnen blijven zoals ook de zeeleguaan en de basilisken dit kunnen. 

De wateragame eet insecten en na een paar maanden beginnen de dieren ook wat fruit en groene plantendelen te eten. De wateragame leeft in tropische gebieden in bomen en struiken langs de oevers. Hij is een hele goede klimmer en springer. 

Zijn uiterlijk is herkenbaar aan zijn lichtgroene kleur. de staart van een volwassen dier heeft een gebandeerd patroon. de vrouwtjes en de mannetjes zijn makkelijk te onderscheiden. de mannetjes hebben een grotere stekelkam op de rug en met name nek en staartwortel ook heeft hij meer donkere strepen van oog naar nek, een grotere kop en fellere buik. 

Gerelateerd